Alarmni sistemi


Zaštita vaše imovine i pružanje sigurnosti 


Najvažnija stvar u zaštiti vaše imovine i sigurnosti, kako psihičke tako i materijalne je alarmni sistem. Alarmni sistemi sprečavaju provalnike da neometano ulaze i narušavaju vaš životni ili poslovni prostor. Zvučni efekat od unutrašnje ili spoljašnje sirene kombinovan sa faktorom iznenađenja i nepoznavanjem gde je dojava o aktiviranju alarma otišla i ko će se i za koliko pojaviti sigurno sprečava provalnika u daljem činjenju krivičnog dela.
Vrlo bitna stvar je konstantna upotreba alarmnog sistema kao i sticanje navike korisnika da stalno aktivira sistem gde god da izlazi pa makar to bilo i na par minuta.





Čest problem naročito kod starijih osoba je ukucavanje alarmne šifre pri izlasku ili ulasku u objekat. Ovo se može rešiti tako što se na alarmni sistem instalira daljinska komanda ili tag (privezak sa rfid funkcijom) pomoću kojeg se alarm pali ili gasi uz zvučnu signalizaciju kako bi korisnik znao da je aktivirao ili deaktivirao sistem.
Takođe, česti zahtevi i realne potrebe su da se štiti kuća ili stan, naročito dupleksi i kad je korisnik u njima. Bezobrazluk i drskost lopova je velika, pa ne u tako malom broju slučajeva se dešava da provalnici ne haju što je neko u stanu ili kući i ulaze pod pretpostavkom da to niko ne očekuje i lako dolaze do svog plena a često dolazi i do nemilog susreta a te posledice mogu biti nesagledive. To se rešava tako što se alarmni senzori postavljaju po kući i programiraju u više particija, na primer ako se vi kao korisnik nalazite na spratu na kom i spavate, naoruža se particija u ovom slučaju prizemlje i vaš san i imovina su sigurni. Drugi slučaj je sa postavkom zavesa detektora koji se instaliraju na prozore i štite samo otvore koje vi u tom slučaju možete ostaviti otvorene što je velika prednost, takođe možete i šetati po kući a da vaš sistem budno motri na sve ulaze i prozore.

Kućni ljubimci 


Veliki problem korisnicima koji imaju kućne ljubimce predstavlja činjenica da vaš pas ili maška treba da ostanu u kući a da pritom alarm bude aktivan. Za takve slučajeve se postavljaju detektori sa PET immunity opcijom koji se podešavaju po kilaži vašeg kučnog ljubimca kako se sistem ne bi aktivirao na njegovo kretanje.

Lažni alarmi 


Naravno, najvažnija stvar u funkcionisanju alarmnih sistema i njihovoj upotrebi je osoba koja ga postavlja tj instalira i prilagođava vašim potrebama, kao i kvalitet samih uređaja, u ovom slučaju detektora i alarmnih centrala kao i mesta na kojim se postavljaju. Sve ove stvari iskusan instalater zna i rešava ih brzo i lako, tako da kasnija upotreba sistema biva laka, sistem je stabilan i predviđen za višegodišnji rad uz minimalno održavanje.
Lažni alarmi su nažalost vrlo česta pojava a razlog su upravo neiskustvo i sumnjiv kvalitet opreme, što prouzrokuje da klijenti tj korisnici gube poverenje u alarmni sistem i prestaju da ga koriste pa samim tim postaju nezaštićeni i pored novca koji su uložili.

Mobilna aplikacija 



Česta kombinacija kod novijih sistema je integrisanje kamere koja se postavlja na ulaz, tako da u slučaju alarma automatski na android ili iphone telefonu putem mobilne aplikacije možete videti da li je stvarno provalnik u vašem domu ili je alarm lažan. Mobilna aplikacija poseduje mogućnost daljinskog aktiviranja ili deaktiviranja sistema, čto je vrlo važno u slučaju lažnog alarma gde sistem možete deaktivirati daljinski kako ne bi uzbunjivali komšije a potom ga opet aktivirati u samo jednom potezu na vašem smart telefonu.
Ovakva komunikacija vas i vašeg alarmnog sistema zahteva internet vezu i vrlo je praktična za rukovanje a da ne pričamo da ste vi uz ovakav vid zaštite uvek u vašem domu.

Alarmni sistemi omogućavaju pored sigurnosti i više drugih funkcija, na primer možete kontrolisati pojedine strujne krugove u vašem domu, tako da kad neko prođe u datom prostoru se upali svetlo, zaključaju se ili otključaju vrata, stigne vam izveštaj na smart telefon itd.  

Ko treba da vam ugradi alarm


Opet ponavljamo vrlo je važno ko i kako ugrađuje vaš alarmni sistemi pre svega kako će sistem prilagoditi vašim potrebama kako bi izvukao maksimalnu korist iz njega.
U tom slučaju vi ćete biti više nego zadovoljni a on isto tako iz razloga što neće imati pozive za intervencijama i suočavati se sa nezadovoljstvom klijenata što je nažalost sve češći slučaj iz razloga nestručnosti i neiskustva instalatera koji misle da taj posao mogu svi da rade.









Comments

Popular posts from this blog

Otvaranje portova za video nadzor - Port forwarding

Bežične kamere za video nadzor