Otvaranje portova za video nadzor - Port forwarding




Da li želite da svoj sistem video nadzora gledate na mobilnom telefonu putem interneta?

Nakon uspešne instalacije sistema video nadzora potrebno je povezati ga sa lokalnom računarskom mrežom u vašem objektu (stanu, lokalu, kancelariji).

Obično je slučaj da od vašeg internet provajdera dobijate uređaj koji vam omogućava pristup internetu. Takav uređaj se zove ruter. U zavisnosti od toga da li posedujete ADSL ili kablovski priključak uređaj je ADSL ili kablovski modem / ruter . 
Ovakav uređaj obično poseduje 4 LAN porta i na jedan od njih možete priključiti vaš uređaj za snimanje ( dvr uređaj za video nadzor) ili direktno ip kameru. Povezivanje se vrši mrežnim kablom UTP/FTP oznake.

Sada ćemo na primeru pokazati kako otvoriti portove (port forward) na kablovskom modemu SBB mreže koji nosi model Cisco EPC3928 .

Moramo proveriti lokalnu mrežu:

Potrebno je proveriti na vašem računaru koji je lokalni opseg LAN mreže 



Obično je lokalni opseg 192.168.0.1 -192.168.0.254 ili 192.168.1.1-192.168.1.254 .
U našem slučaju je lokalni opseg 192.168.0.1-192.168.0.254.
Potrebno je DVR uređaju ili NVR uređaju dati fiksnu lokalnu adresu koja će biti pri kraju adresnog opsega, na primer 192.168.0.240 
Kako bi DVR/NVR uređaj znao putanju do interneta potrebno je uneti i gateway koji je u našem slučaju 192.168.0.1 (lokalna adresa kablovskog modema/rutera) , i takođe potrebno je uneti DNS servere kako bi uspešno razrešavao imena u adrese. Za DNS server ćemo koristiti google DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4 .
Kada smo podesili DVR/NVR uređaj potrebno je da u kablovskom modemu / ruteru otvorimo portove kako bi mogli da pristupimo uređaju putem interneta.

Otvorite vaš web browser i ukucajte lokalnu adresu modema tj 192.168.0.1
Po difoltu nije vam potreban password tako da kliknite na login.
Zatim kliknite na opciju Aplications&Gaming.
Otvoriće vam se novi prozor gde je potrebno da odaberete POrt Range forwarding opciju.


Otvoriće vam se novi prozor gde je potrebno da odaberete POrt Range forwarding opciju.
Hikvision modeli po difoltu koriste sledeće portove : 80, 8000 i 554 .
Potrebno je proslediti sve te portove i uradite kao na slici, ukucajte broj porta koji ćete koristiti kako bi pristupili spolja aplikaciji , on može biti isti ili različit, ukucajte lokalnu adresu DVR/NVR uređaja i ukucajte portove koje taj uređaj koristi.




Obavezno kliknite na enable sa strane svakog unosa i zatim sačuvajte podešavanja.

Možete proveriti da li ste dobro uradili sve tako što ćete otići na sajt http://www.canyouseeme.org/ i ukucati broj porta koji ste otvorili i kliknuti na check port. Sajt će vas obavestiti da li je test uspešno prošao ili ne, tj da li je port dobro otvoren ili nije.


Proizvođači opreme za video nadzor poseduju svoje aplikacije za mobilni nadzor. Aplikacije su dostupne za android i ios operativne sisteme mobilnih telefona. Potrebno je proveriti ko je proizvođač vašeg sistema nadzora. U Srbiji dva najzastupljenija proizvođača su Hikvision i Dahua. 
Naziv mobilne aplikacije za Hikvision je IVMS4500 a za Dahua sisteme je gDMSS . Potrebno je otići na google play na primer i ukucati IVMS4500 i zatim instalirati aplikaciju.
Primer instalacije aplikacije na mobilni telefon prikazan je na sledećem linku http://blog.ipkamere.org/2014/06/video-nadzor-preko-mobilnog-telefona.html 










Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bežične kamere za video nadzor

Alarmni sistemi